zaterdag 12 februari 2011

Recept èchte knoflooksaus

Er zijn veel recepten voor knoflooksaus te vinden. Persoonlijk vind ik de knoflooksaus van de shoarmatentjes het lekkerst. Dit simpele recept is van iemand die jarenlang in een shoarmazaak werkte.


ingredienten
- (goede) mayonnaise/frietsaus
- bieslooksnippers
- water
- knoflookpoeder

Met water verdun je je saus, het knoflookpoeder zorgt voor de knoflooksmaak, de bieslook voegt wat extra smaak toe en geeft een 'bite'. Welke verhoudingen je gebruikt is een kwestie van smaak.

Tip: DL citroen mayonnaise is heel geschikt als basis, een andere goede keuze is Gouda's Glorie.


rijkere knoflooksaus
Een rijkere saus voor bij bijvoorbeeld Griekse gerechten kun je maken met de volgende ingredienten:
- eerder genoemde ingredienten
- geraspte/gesneden knoflook èn geperste knoflook
- griekse yoghurt of creme-fraiche
- citroensap/witte azijn
- djintan
- zonnebloemolie (of olijolie, slaolie)
- peper, zout

Begin met de basissaus en voeg naar gevoel de andere ingredienten toe. Bouw de saus langzaam op terwijl je hem blijft proeven. Gebruik djintan, peper, zout en citroensap om de saus af te maken vanuit je basis.