woensdag 16 februari 2011

Recepten Rode Shoarmasaus, Sambalsaus, Tomaten-ui saus

De makkelijkste rode saus voor bij de shoarma is een flesje pittige chilisaus, bijvoorbeeld Inproba Thais. Maar wil je het ècht lekker maken dan maak je sauzen natuurlijk zelf.

Basisrecept is een saus die tussen de tomaten-ui saus en sambalsaus in zit.

Nodig
- Slaolie/zonnebloemolie
- water
- tomatenpuree
- gefruit ui in stukjes
- peper, zout
- peterselie
- knoflookpoeder
- djintan
- sambal

- en eventueel nog een druppeltje ketjab, wat chilipoeder, een stuk paprika of grote rode peper.

Basissaus
Mix een blikje tomatenpuree met wat water. Voeg peterselie, djintan en gefruite uitjes toe. Roer en proef. Breng de saus langzaam verder op smaak: Peper compenseert de zure smaak van de puree. Olie verzacht de saus, djintan en knoflookpoeder geven een bite. Wat chilipoeder en een schepje sambal maken hem pittig. Gepureerde gefruite paprika of grote rode peper kan voor extra exotische smaak zorgen. Zout gebruik je om af te ronden.

Shoarma sambalsaus
Voor gewone sambalsaus laat je de gefruite uitjes (en paprika) achterwege en doe je er nog een beetje extra sambal bij.

Shoarma tomaten-ui saus
Voor puur tomaten-ui saus laat je de sambal achterwege en voeg je extra gefruite uitjes toe.

Tip
Probeer ook wat ketoembar toe te voegen. Djintan-ketoembar is een kruidencombinatie die je vrijwel overal tegenkomt in de oosterse keuken. Werkt altijd. Je kunt met de basis tomatenpuree, olie, water, peterselie en zout heel veel kanten op. Leuk om mee te experimenteren. Zo gauw je weet hoe je een saus maakt wil je geen potjes of flesjes meer. Sausjes zijn snel te maken, niet moeilijk, lekker, en ze kosten zo eigenlijk geen cent.

Links
echte knoflooksaus
broodje shoarma (varkensreepjes)