woensdag 10 augustus 2011

Adjuma surinaamse peper, curry recept

Adjuma is een klein geel pepertje dat geschikt is om een hete curry te maken. Het is de moeite waard het eens te proberen, die pepertjes kosten bijna niets. 1 pepertje is genoeg voor een hele schotel. Snij zo'n pepertje in stukjes en bak het goed op in een laagje olie. Inclusief de pitjes. Doe een deksel op de pan tijdens het bakken. De olie en de gebakken peper meng je vervolgens met je curry.

Dit is een variant op de 'hot summer' en smaakt meer naar de Indiase keuken. De bereiding is nagenoeg hetzelfde als die van de hot summer, maar je gebruikt deze ingredienten:

- 1 adjuma
- ca. 5 groene 'turkse' pepertjes
- 1 rode peper
- 2 rode puntpaprika's (zoet)
- 1 gewone paprika
- 2 uien, paar tenen knoflook
- thaise roerbakgroente
- aardappelschijfjes
- djintan, ketoembar, knoflookpoeder, chili
- koriander
- rundergehakt
- groene thaise pasta

Bekijk hier het recept voor 'hot summer', een hete meer Thais-Indonesische schotel.


PS let op
Adjuma is rauw heel heet. Probeer huidcontact zoveel mogelijk te vermijden, anders heb je kans op urenlang brandende handen. Handen wassen helpt weinig. Wrijf niet in je ogen. Pas ook op met de walm uit de bakpan en eventuele spetters (vandaar die deksel bij het opbakken).
update Op Chillipeppers.nl lees ik dat handen met water wassen het effect kan versterken, je zou eerst met een plantaardige olie moeten wassen. En de Adjuma heet voluit Ajie oema neng.