dinsdag 9 augustus 2011

Tip: sauzen maken

- Wanneer je voor het eerst een saus maakt of wilt experimenteren/verfijnen, maak dan een paar bakjes tegelijk. Hou een groter bakje bij voor de saus die 'af' is.

- Voeg een nieuw ingredient eerst alleen toe in 1 bakje. Bouw de hoeveelheid ingredient langzaam op vanuit 'te weinig' en proef veel. Wees kritisch.

- Als een nieuw ingredient niet past volgens je smaak, of als dat ene extra snufje net iets teveel van het goede was, laat het dan in de andere bakjes achterwege. Uiteindelijk heb je op z'n minst 1 bakje saus die aardig in de buurt komt van wat je voor ogen had.

- Hou tijdens het maken aantekeningen bij. Foto's van je keukenblad kunnen ook heel handig zijn als geheugensteun. Het recept kun je de volgende keer gebruiken als basis om te verfijnen.

- Hou er rekening mee dat grondstoffen flink van smaak kunnen verschillen. Zeker ook verse. We kennen bijvoorbeeld 'pepertjes' en kunnen het zelfs hebben over 'rode pepers' terwijl er hier al tientallen varianten zijn. Ga eens shoppen bij een Aziatische of Turkse/Marokkaanse supermarkt/winkel. Hier heb je vaak kruiden en groenten die je in een gewone supermarkt niet tegenkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten