zaterdag 6 augustus 2011

Hot Summer (thais-indonesische roerbakschotel)

(updated)
Dit gerecht is per toeval ontstaan bij het uitruimen van de keukenkast. Soms heb je een schot in de roos en dit gerecht is er eentje. Dit gaat vaker op tafel komen. Het is pittig en heet, maar niet zo heet dat je je mond verbrandt of dat je smaken niet meer proeft. Je proeft huist allerlei sooten pittigheid door elkaar. Wie van heet eten houdt moet dit zeker eens proberen.

Let wel op met de verse rode peper die je gebruikt. Pittigheid kan flink verschillen met die dingen. De peper die hier gebruikt is kwam van de groenteboer en was zonder problemen rauw te eten. Probeer pepers altijd uit door een mespuntje af te snijden. Te heet (pepers, maar ook chilipoeder) kan een mooi gerecht compleet verknallen.

Nodig:
- ui
- paar tenen knoflook
- gedroogde koriander
- ketoembar
- djintan
- knoflookpoeder
- Thaise roerbakgroente (zakje van de Aldi)
- 1 flinke rode peper
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 300 gram rundergehakt
- zakje aardappelschijfjes
- hot chilisaus
- Sambal Peteh (Jumbo)
- potje groene pepertjes (piri piri van Baktat, Jumbo)
- beetje chilipoeder
- zakje Thaise gele curry (yellow curry paste van Globo Food LTD)
- water
- 1 wok
- 1 braadpan
- zonnebloemolie

Bereiding:
- olie verhitten
- roerbakgroente erin
- na minuutje bestrooien met djintan en ketoembar, omroeren
- paprika in partjes erbij snijden
- courgette erbij snijden
- flink omroeren
- ui versnipperen en erbij
- knoflookteentjes in paar grote partjes snijden en erbij doen
- rode peper grof snijden en erbij (ook de pitjes)
- handvol groene pepers erbij
- even door laten bakken, roeren, vuur laag, regelmatig even roeren

- in braadpan olie verhitten, aardappelschijfjes erin, deksel erop en vuur iets lager
- af en toe omroeren terwijl het gaart
- als aardappels goudkleurig beginnen te worden een flink schep koriander erover
- vuur wat hoger, omroeren, deksel erop en vuur lager
- na paar minuten wat chili- en paprikapoeder en djintan en ketoembar erbij
- als aardappels gaar zijn deze over de groente in de wok gooien

- gehakt in debraadpan, fijnstampen en wat aanbakken
- vuur lager, deksel erop om het te garen
- knoflookpoeder eroverheen en een paar groene pepertjes, roeren, deksel erop
- als het gehakt goed gaar is de gele pasta erbij doen en een laagje koud water
- terug op het vuur, de pasta losroeren zodat het oplost, ziet er nu uit als een droog soepje
- deksel half op de pan, vuur laag, paar minuten laten doorsudderen

Bord opscheppen met de groente en aardappelen en wat van de gehaktsaus eroverheen. Sambal peteh en een flesje hot chilisaus bij de hand houden. Het is een pittig gerecht, maar lang niet zo heet dat je je mond verbrandt. Het is een verrassende combinatie van Thais en Indonesisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten